Dones i músiques entre segles

Òpera i sarsuela a Tarragona de 1850 a 1900

Ítem

Títol

Òpera i sarsuela a Tarragona de 1850 a 1900

Autor

Nadal Querol
Maria Josep

Data

2016

Drets

Drets d'autoria

Idioma

cat

Tipus

Thesis
Ph.D. Thesis

Author

Nadal Querol
Maria Josep

Tipus d'ítem

Thesis

Abstract Note

El propòsit d'aquest projecte de tesi ha estat fer un estudi de camp sobre la vida lírica a la ciutat de Tarragona al llarg de la segona meitat del segle XIX. Posant en relleu la importància que van tenir les diverses activitats musicals: òpera, sarsuela, concerts i balls, en una capital provincial, que tot i ser de dimensions reduïdes, va veure passar pels seus escenaris gran part del repertori operístic i de sarsuela més destacat en aquells anys. En aquells temps van arribar a convergir temporades líriques en quatre sales de teatre al mateix temps.

Tarragona al segle XIX era una ciutat molt activa culturalment, les diversions públiques arribaven a àmplies capes de la societat, on a més dels teatres, diversos cafès i associacions culturals també proporcionaven actuacions selectes, que anaven a càrrec dels músics locals o amb músics i cantants d'altres ciutats.

En aquesta tesi s'ha estudiat el període 1850-1900. Per això s'ha seguit una metodologia basada en el paradigma interpretatiu, de caràcter descriptiu i exploratori que ha combinant dades qualitatives i quantitatives i implicant la recol·lecció, anàlisi i vinculació d'aquestes dades. En aquests anys podem afirmar que la vida cultural i, especialment, la lírica ha quedat documentada a través d'uns 2.500 retalls de premsa ordenats cronològicament per dia, mes i any, conjuntament amb la seva capçalera.

Tota la informació recollida s’ha complementat, sempre que s’ha pogut, amb evidències externes extretes dels diferents arxius històrics locals consistents en imatges, cartes, documents i escrits de l'època referents a qüestions administratives o d’organització relatives a temes teatrals i / o lírics.

Hem pogut constatar l'existència de més de 400 estrenes d'òpera, opereta i sarsuela, que suposen més de 1.800 representacions en 51 anys, algunes d'elles poc després de la seva estrena absoluta a Madrid, Barcelona o altres teatres internacionals, en el cas de l’òpera. Els resultats obtinguts en la recollida de dades s’exposen en quadres sinòptics creats expressament per fer evident la magnitud de les dades recollides.

Archive

Tesis Doctorals en Xarxa

Archive Location

Digital

Data

2016

Idioma

cat

Drets

Drets d'autoria

Thesis Type

Ph.D. Thesis

Títol

Òpera i sarsuela a Tarragona de 1850 a 1900

University

Universitat de Barcelona

URL

Col·lecció

Citació

Nadal Querol i Maria Josep, “Òpera i sarsuela a Tarragona de 1850 a 1900,” Dones i músiques entre segles, consulta 25 febrer de 2024, https://donesmusiques.net/items/show/190.